Honda scoort goed in betrouwbaarheid en onderhoudskost

Onderzoek van testaankoop vergelijkt betrouwbaarheid en onderhoudskost.

De Aziatische automerken zijn de betrouwbaarste. Bestuurders van Engelse, Italiaanse en Amerikaanse auto’s zijn minder tevreden over hun auto. Dat blijkt vrijdag uit een tevredenheidsenquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop bij 18.000 Europeanen, onder wie 1.900 Belgen.

De Japanse merken scoren op alle vlakken zeer goed. Mazda is de betrouwbaarheidskampioen, met een score van 96,8 op 100. De top 5 van meest betrouwbare wagens is hoofdzakelijk samengesteld uit Aziatische merken. Mazda wordt gevolgd door Toyota, Honda en Suzuki. Het Duitse BMW sluit de top 5 af, met een score van 93,7 procent.

Onderaan de betrouwbaarheidsindex eindigen de merken Jeep, Chrysler, Renault, Seat, Fiat en Lancia. Uit de enquête blijkt ook dat een grote meerderheid van de Belgen (83 pct) trouw blijft aan de merkgarage van hun wagen, zelfs na de garantieperiode.

De concessiehouders van de Aziatische merken krijgen de beste tevredenheidsscores. De garages van het merk Honda voeren het klassement aan met 9,3 op 10, gevolgd door de garages van de merken Hyundai (9,0) en Toyota (8,9). De laatste plaatsen worden bezet door de garages van de Duitse merken Volkswagen (8,2) en Mercedes (8,2). De hoogste tevredenheidsscores hebben hier globaal genomen te maken met de ontvangst aan het onthaal, de openingsuren, het respecteren van de termijnen en de staat waarin het voertuig teruggegeven wordt na het onderhoud.

Prijs onderhoud

Uit het onderzoek kwamen ook grote verschillen naar voor tussen de verschillende merken wat de prijs van het onderhoud betreft. Op jaarbasis betalen Volkswagen-bestuurders met gemiddeld 451 euro het meest voor onderhoud, terwijl bestuurders van een Honda gemiddeld 189 euro betalen, bestuurders van een Ford 197 euro, bestuurders van een Skoda 201 euro en bestuurders van een Citroën 220 euro.