Winterbanden waarom?

 Winterbanden zijn verplicht in Duitsland en Oostenrijk in winterse omstandigheden. In Luxemburg zijn winterbanden verplicht vanaf 01/10/2012.

Winterbanden met een lagere snelheidscode zijn toegelaten van oktober tot april. Winterbanden met dezelfde of een hoger snelheidscode dan voorgeschreven mogen het ganse jaar gebruikt worden. Winterbanden monteer je als de temperatuur lager dan  7 graden celcius is.

De verschillen in remafstand tussen winter en zomerbanden komen zéér goed tot uiting in onderstaande beelden:

De winterband zorgt voor het behoud van een goede grip en een goede trekkracht op natte, besneeuwde of bevroren wegen. Hij vermindert het risico op aquaplaning dankzij de specifieke vorm die het water onder de band afvoert.Hij remt beter in de sneeuw en op ijs door een speciaal rubbermengsel op basis van silica, dat zich makkelijk aanpast aan lage temperaturen, veel lamellen in het profiel die zich vastgrijpen in de sneeuw. Nieuwe winterbanden geven:

  • tot 4% meer trekkracht in de sneeuw (ten opzichte van de oude typen winterbanden, voor prestaties in de sneeuw.
  • een 4,6 meter kortere remweg en tot 25% beter weggedrag in bochten op nat wegdek (ten opzichte van de oude typen winterbanden, voor prestaties op nat wegdek.)

Waarom 4 winterbanden monteren?
Alleen op de aandrijfas winterbanden monteren is niet voldoende voor goede prestaties en een optimale veiligheid in de winter. Een auto met voorwielaandrijving: als alleen op de vooras winterbanden zijn gemonteerd, verbeteren de prestaties bij het optrekken. Maar de auto gaat dan achteraan uit balans en zal daardoor eerder om zijn as draaien (overstuur). Een auto met achterwielaandrijving: als alleen op de achteras winterbanden zijn gemonteerd, verbeteren de prestaties bij het optrekken. Maar de auto raakt vooraan sneller uit balans en zal daardoor in bochten eerder rechtdoor gaan (onderstuur).
Daarom is het belangrijk om 4 winterbanden onder de auto te monteren!

Voor auto’s met 4 wielaandrijving, is het uiteraard een absolute vereiste om winterbanden per 4 te monteren.

ONZE AANBIEDINGEN